×

Figyelmeztetés

JFolder::create: Nem lehetett létrehozni a mappátPath: /var/www/co/media/com_comment/cache

Meghívó

Az előadás diái     Az előadás felvétele    A vita felvétele

Módszertan alatt sokszor csak valami adatgyűjtési technikát értünk: interjúzás, terepmunka, kérdőíves felmérés. Részben emiatt a szűk értelmezés miatt is az esettanulmány ritkán jelenik meg explicite a szociológia módszertani eszköztárában, jóllehet mindenki használja valamilyen formában. Az alkalmazott társadalomtudomány sok területén (pl. oktatásszociológia, városkutatás) pedig különösen elterjedt az esettanulmányok alkalmazása. De a business oktatásban is kiemelt szerepet kap: A Harvard Business School egyik fő vonzerejét a diákok számára a híres “case method” jelenti, ami köré az egész képzés épül. Az esettanulmány és az úgynevezett “esetelés” (“casing”) különösen fontos a kvalitatív, megértő szociologiában, ahol nemcsak az adatgyűjtés, hanem az elméletalkotás egyik fontos eszköze is.

Az előadás célja, hogy szisztematikusan körüljárja az esettanulmány szerepét és alkalmazási lehetőségeit a szociológiában, áttekintse a fő esettípusokat és lehetséges esetválasztási stratégiákat. Emellett rámutat majd arra is, hogy mik a lehetőségei és korlátai az esettanulmányos módszertannak az elméletalkotás és általanosíthatóság szempontjából.

Vitaindító:

Molnár Virág (The New School for Social Research, New York)

 

 

 

Hozzászólók:

Durst Judit (University College London) és Kovács Éva Judit (MTA TK & Vienna Wiesenthal Institute for Holocaust Studies)

Vitavezető:

Zombory Máté (MTA TK SZI)

November 15. 14:00

MTA TK Szociológiai Intézet, Hegedüs terem

Irodalom

 

Comments powered by CComment